top of page
Tatlı Kriziyle Vücudunuz Ne Anlatmaya Çalışıyor?

  Tatlı yemeden duramayanları buraya alalım. Zira tatlıya aşırı yönelimle vücudunuzun size anlatmak istediği şeyler var.

Öncelikle neden tatlıya yöneliriz? Bunun birçok nedeni olabilir.

Temel olarak;

  1. Bağırsakta Aşırı Candida Büyümesi

  2. Kan Şekeri Dengesizlikleri

  3. Vitamin-Mineral Eksiklikleri

  4. Hormonal Dengesizlikler

  5. Duyguları Bastırmak

  6. Psikolojik Rahatlama İsteği

 

   Sorununuzun kök nedeni olabilir. Her maddeye tek tek göz atalım.

1)Bağırsakta Aşırı Candida Büyümesi

Candida bağırsak floramızda bulunan bir mantar türüdür ancak stres,ağır metal maruziyeti,bağırsak florasının bozulması,kontrolsüz antibiyotik kullanımı veya bağışıklığın düşmesiyle beraber fırsat kollayarak bağırsak florasında hakimiyeti ele geçirebiliyor.

Candida’nın en sevdiği besin türlerinden biri de şekerli gıdalar 😊 Şekerli gıdalarla candida arasında çift yönlü bir ilişki mevcut. Şekerli gıda; daha doğrusu basit karbonhidrat ağırlıkta beslenmek sayılarını artırdığı gibi, bağırsaktaki candida artışı da tatlı gıdalara isteği artırabiliyor. Candida’nın aşırı üremesinin tatlı isteği dışında kronik yorgunluktan, kas ağrıları, egzamaya kadar birçok sorunun kök nedeni olabilir ancak o başka bir yazının konusu olsun 😊

Eğer sizde olabileceğinden şüpheleniyorsanız tespitin en doğru şekli LTT candida testi yaptırmak. Maalesef ortalıkta dolaşan tükürükle candida testi sadece ağız florasının durumunu gösterebileceği için yetersiz kalmakta. Testin sonucu pozitif çıkarsa en az 21 günlük anti candida diyeti yapılmalı ve bağırsak florası desteklenmeli. Bu tarz , birçok besin gruplarının çıktığı diyetler hem zor hem de besin öğesi eksiklikleri oluşturabileceği için diyetisyenle işbirliği yapmanızda fayda var 😊

2) Kan Şekeri Dengesizlikleri

Düzensiz ve basit karbonhidrat ağırlıklı beslenme kan şekerini bir anda yükselip düşüreceği için tatlı isteğini artıran bir diğer nedendir. Beslenmede basit karbonhidrat yerine kompleks karbonhidrata yer vermek etkili çözüm yoludur.

Basit Karbonhidrat: Çay şekeri,şeker,bal,tatlılar,hazır gıdalar,beyaz unlu gıdalar,hamur işleri,makarna…)

Kompleks Karbonhidrat: Meyveler,sebzeler,kurubaklagiller (nohut, kuru fasülye,mercimek…),yulaf,esmer undan yapılmış ürünler …)

3) Hormonal Dengesizlik

Tek başına ayrı bir seri olabilecek bir konu ancak insülin dengesini sağlamak ve bağırsakları ve detoks organlarını (özellikle karaciğer) desteklemek çok önemlidir.

4) Vitamin/Mineral Eksiklikleri

Son olarak B12,B6,Magnezyum,çinko,demir,folat gibi vitamin ve mineral eksiklikleri tatlı isteğini artırmaktadır. Bu vitaminlerin eksikse yerine konması gerekmektedir.

 

                                                                                                     Dyt. Eda Maviş

NOT: Yazının hakları hukuki olarak saklıdır. Yazarların izni ve bilgisi olmadan çoğaltılması, paylaşılması ve kullanılması yasaktır.

Tatlı Zamanı
bottom of page